02.09.2020

İleri Derece İşitme Kaybı İçin İşitme Cihazı

İleri Derece İşitme Kaybı İçin İşitme Cihazı

İşitme kayıpları derecelerine göre normal işitme, çok hafif dereceli işitme kaybı, hafif dereceli işitme kaybı, orta dereceli işitme kaybı, ileri dereceli işitme kaybı ve çok ileri derece işitme kaybı olarak ayrılır. İşitme kaybının tipi ve derecesi belirlenirken yapılan testler bizim için cihaz seçiminde önemli rol oynamaktadır. Testlerin eksiksiz ve doğru şekilde yapılması kullanıcıya en doğru çözüm önerilerimizi belirleyecektir. İleri derece ve çok ileri derece işitme kayıplarında çözüm önerileri olarak iki seçenek karşımıza çıkmaktadır. Birincisi işitime cihazı iken ikincisi Koklear İmplant uygulamasıdır.

İşitme cihazları belirlenirken, ileri derece de işitme kaybına uygun olarak yüksek çıkış gücüne sahip güçlü modeller tercih edilmelidir. Kulak arkası tipteki işitme cihazları güçlü olmaları sebebiyle ileri derece işitme kayıplılarda diğer modellere göre açık ara konfor sağlamaktadır. İşitme kaybı bilateral (çift taraflı) ise mutlaka iki kulağa da cihaz takılması gerekmektedir.

İleri derece işitme kayıplarında karşımıza çıkan bir diğer çözüm önerisi ise Koklear İmplanttır. Koklear İmplant uygulaması ameliyat ile iç kulağa yerleştirilen bir parça ve kulağın dışında yer alan ses işlemcisinden oluşmaktadır. Kulak dışındaki parça, sesleri toplayarak iç kulağa iletim sağlar, iç kulaktaki yapı ise sesleri beyne iletir. İleri derece işitme kayıplılarda uygulanan Koklear İmplant uygulaması yapılması için bazı şartlar aranmaktadır. Çocuklar ve yetişkinler için farklı şartlar olması sebebiyle aranan şartlar uygun ise ancak Koklear İmplant ameliyatı yapılır. Örneğin; kişi işitme cihazından fayda görmüyorsa, sağlık durumu ameliyata elverişli değil ise v.b. Bu şartların tamamı Sağlık Uygulama Tebliği’nde belirtilmektedir. (Ek’ te web sitesi yer almaktadır.)

İleri derece de işitme kaybına sahip olan çocuk ve yetişkinler için İşitme cihazı ve Koklear İmplant Uygulalamasında farklar vardır.

  • Çocuklarda ileri derece de bir işitme kaybı doğuştan ve dil gelişimi tamamlanmadan ortaya çıkmış ise en erken dönemde İşitme cihazı/Koklear implant uygulanmalıdır. Bunun yanında alacağı rehabilitasyon eğtimi ile de ileriki yaşlardaki okul hayatı ve yaşıtlarıyla olan iletişiminde geri kalmayacaktır. Dil gelişimi tamamlandıktan sonra herhangi bir sebeple ortaya çıkan işitme kayıplarında ise İşitme Cihazı/Koklear İmplant uygulaması yine çok gecikmeden, çocuğun okul hayatındaki başarısını etkilenmeden uygulanması doğru bir karar olacaktır. Çocuklarda işitme cihazı seçimi yapılırken yetişkinlerden farkları olmalıdır. Örneğin; ışıklı pil göstergesi,kilitli pil kapağıve farklı renk renk seçenekleriyle çocuklara hitap eden özel işitme cihazları seçilmelidir.
  • Yetişkinlerde ise ileri derece işitme kayıplarında İşitme cihazı uygulamalarında detaylı öykü alınarak; kişinin konuşma becerileri için konuçma testi sonuçlarına , bilişsel durumuna,el kol koordinasyonuna göre en uygun model belirlenir. Koklear İmplant uygulamsında da herhangi bir yaş sınırı  aranmaksızın istenilen şartlar sağlanıyorsa ameliyat uygun görülür.

İDİS İşitme Merkezleri’nde ileri derece işitme kaybı için geliştirilmiş ‘Oticon Xceed’ model işitme cihazını deneyimleyebilirsiniz. Bu yıl içerisinde Türkiyeye gelen bu işitme cihazımı CES Awards Ödülü almıştır. 360 derece sesi tarayan ve her yönden gelen sesleri kullaınıcı ile buluşturan cihaz zorlu dinleme koşullarında bile en net ses seviyesini sunmaktadır. Deneyimleyen kullanıcılardan aldığımız geri bildirimlere göre eski cihazlarıyla karşılaştırdığında ses sesviyesi ve kalitesi açısından belirgin farklar sunduğunu belirtmişlerdir. Çocuklar için geliştirilmiş ‘Xceed Play’ modeli diğer Xceed özelliklerinden farklı olarak kilitli pil kapağı, ışıklı led göstergesi, sağlam tasarımı sayesinde güvenilir bir işitme cihazı sunmaktadır.

İleri derecede işitme kaybına sahip iseniz, size uygun işitme cihazını İdiş İşitme Merkezlerinde Web sitemizde bulunan size en yakın kliniği bularak, deneyimleyebilirsiniz.

EK:http://koklearimplantdernegi.org.tr/sut2017.pdf

 

Odyolog SENA ERARSLANOĞLU

Diğer Blog Yazıları