18.06.2020

İşitme Cihazımızı Sürekli Kullanmak Gerekir Mi?

İşitme Cihazımızı Sürekli Kullanmak Gerekir Mi?

İşitme cihazını kullanmaya yeni başladığımız zamanlarda hepimizin aklındaki ilk soru ‘işitme cihazını kullanabilecek miyim?’ olur. İşitemediğimiz sesleri tekrardan işitebilmek ve işitme cihazının hayatımızdaki yapacağı değişiklikler ilk başlarda zor gelebilir. Adaptasyon sürecinde hissedilen bu zorluklar gelecek güzel günlerin habercisidir. İşitme cihazı kullanımı ile bazı sorular aklımıza takılabilir. Ne zaman işitme cihazını kullanmaya alışacağım? İşitme cihazını günde kaç saat kullanmam gerekir? İşitme cihazını sürekli takmam gerekir mi? İşitme cihazını sadece televizyon izlerken taksam yeterli olur mu? Hepimiz bu soruların cevabını merak ederiz. Bu yazımızda bu sorulara cevap verecek bilgiler paylaşacağız.

İşitme cihazını sürekli kullanmamızın faydaları:

-İşitme cihazına alışmak

-İşitme cihazından en yüksek düzeyde verim almak

-İşitme yollarını aktif kullanarak beyni canlı tutmak

-İşitme kaybının en büyük etkilerinden biri olan Demansı (Unutkanlığı) engellemek

-Yeniden tüm sevdiklerinizle iletişim halinde bulunmak


İşitme cihazına alışmak için işitme cihazını sürekli kullanmamız gerekir mi?

İşitme cihazını alırken kararsız kalmamızdaki en büyük neden 'işitme cihazını kullanabilir miyim?' sorusu ve bu soruya verdiğimiz ‘ya kullanamazsam’ cevabı. Aslında çoğumuzun kaygıları çok benzer. Ama tüm bu endişelerimizden bizi kurtaracak çok basit bir cevap var: Evet İşitme cihazınızı çok rahat kullanabilirsiniz, cihazınıza çok kolay alışabilirsiniz EĞER işitme cihazını sürekli kullanırsanız. Uzun zamandır duyamadığımız sesleri cihazla beraber tekrar duyduğumuzda ilk başlarda rahatsız edici ve anlamsız gelebilir bu durum çok normaldir. Vücudumuza taktığımız her proteze alışmamız zamanla gerçekleşiyor. Mesela dişimize bir dolgu yaptırdığımızı düşünelim ilk birkaç gün boyunca ağzımızın içinde bir fazlalık var gibi hissediyoruz ama birkaç gün sonra artık bizim bir parçamız oluyor. İşitme cihazına alışmakta böyledir. Alışma sürecini mümkün olduğu kadar hızlı ve kolay geçirmemiz için en önemli basamak işitme cihazını sürekli kullanmaktır. Ne kadar düzenli kullanırsak alışma sürecimiz o kadar kısa sürüyor. Eğer ki işitme cihazını sadece televizyon izlerken kullanırsanız veya eve misafiriniz geldiğinde kullanırsanız İşitme cihazınıza alışmamız çok uzun zaman alır veya alışamayız. İşitme cihazı ile duyduğunuz sesler doğal anlaşılır gelmez, rahatsız edici ve anlamsız gelir. Biz işitme uzmanları size en kaliteli hizmeti vermek ve işitme cihazından en yüksek düzeyde fayda almanız için elimizden geleni yapıyoruz ve işitme cihazı kullanıcısının bu aşamada bize ne büyük yardımı işitme cihazını düzenli kullanmasıdır. İşitme cihazını ne kadar düzenli kullanırsanız bizim kliniklerde yaptığımız testler o kadar anlamlı çıkıyor ve yol haritamızı, kontrol randevularını, işitme cihazında yapacağımız değişiklikleri buna göre belirliyoruz. İşitme cihazı kullanılmadığı zaman maalesef bizimde kliniklerde elimiz kolumuz bağlanıyor. Tüm kullanıcılarımıza en büyük tavsiyemiz: işitme cihazını sürekli kullanın


İşitme cihazından verim almak işitme cihazını sürekli kullanmak ile mümkün!

Sürekli işitme cihazı kullanmanın ilk amacı cihaza alışmaktır ama en önemli amacı cihazdan verim almaktır. Herhangi bir ürün aldığımızda hepimiz o üründen bir fayda almayı bekleriz. İşitme cihazının faydasını görebilmemiz için sürekli kullanmamız gerekiyor. İşitme cihazından alacağımız fayda tabi ki de konuşulanları algılamaktır, özellikle kalabalık ortamlarda, üç beş kişinin aynı anda konuştuğu bir ortamın içinde iken konuşmaları rahat bir şekilde algılamayabilmektir. Bunun için en önemli adım işitme cihazını düzenli kullanmak. Maalesef işitme cihazı kullanmak gözlük kullanmak gibi değildir. Gözlüğü taktığımız anda görüş alanımız düzelir ancak işitme cihazını taktığımız anda mükemmel bir duyma elde edemeyiz. Mükemmel bir duyma için -daha doğrusu algılama ve anlama için- zamana ve cihazı sürekli kullanmaya ihtiyacımız var. İşitme cihazını kullanmadığımız durumlarda algılama ve anlama becerimiz maalesef zayıflıyor. Unutmayın ki cihazınızı ne kadar düzenli kullanırsanız o kadar verim alacaksınız.


İşitme yollarını aktif kullanarak beyni canlı tutmak

İşitme yollarımız sinirsel iletimler sayesinde beynimize sesleri ulaştırıyor, burada sesler işlemlenerek sesleri algılamamız sağlanıyor. İşitme kaybımızdan kaynaklı sinirsel iletimler zayıfladığı için sinir hücrelerimiz tembelleşmeye başlıyor. Ve maalesef bu tembellik beynimizi de etkiliyor. Beynimiz duyamadığımız sesleri çok çabuk unutuyor. Beynimizin kullandığı bu sisteme ‘kullan ya da at’ sistemi olarak adlandırabiliriz. Uzun süreli işitme kayıplarında süre uzadıkça beynimiz duyamadığı sesleri unutuyor ve konuşmaları algılamamız gitgide zayıflıyor. Bizim cihazla beraber asıl hedefimiz işitme kaybı ile başlamış olan beyindeki ve sinir hücrelerindeki tembelliği önlemek. Kalıcı işitme kayıplarında işitmenizi geri getiremeyiz ama konuşulanları anlamanızı canlı tutabiliriz. Uzun zamandır bir işitme kaybı var olduğu için işime cihazı ile beraber konuşmaları algılamamız cihazı taktığımız anda gerçekleşmiyor maalesef. Konuşmayı daha rahat ve konforlu algılayabilmemiz için beynimizi sürekli beslemeliyiz bunun içinde işitme cihazını sürekli kullanmalıyız. Sürekli kullanmalıyız ki sinir hücreleri sürekli çalışsın uzun zamandır var olan tembellikten kurtulalım. Cihaz kullanımı ile beraber beynimiz uzun zamandır duymadığı sesler ile yeniden tanışıyor ve cihazı sürekli kullanım ile bu seslere yeniden alışıyor, konuşulanları algılamamız daha rahat ve konforlu hale geliyor. Bu aşamaların tamamı işitsel rehabilitasyon olarak tanımlanıyor. İşitme cihazını sürekli kullanarak İşitsel rehabilitasyon sürecimizi başlatıyoruz. İşitme cihazını ne kadar uzun süreli takarsanız işitme cihazını takmaktan o kadar keyif alacaksınız. İşitme cihazı sizin bir parçanız olacak.


İşitme kaybınız demansa neden olmasın!!

İşitme kaybı ile bireyde sosyal izolasyon süreci başlar. Birey konuşmayı algılamakta zorlandığı için kendini sosyal ortamlardan uzak tutar, yalnızlaşır. Yalnızlaşma süreci beyni olumsuz yönde etkilemeye devam eder ve konuşmayı algılama becerimiz zayıflamaya devam eder. Bu kısır döngünün en büyük tehdide demans yani unutkanlık halk arasındaki deyimi ile bunamaya sebep olmasıdır. Yapılan araştırmalar uzun süreli işitme kaybının sonucu olarak demansı doğrulamıştır. İşitme cihazı kullanımı ile beraber beynimizin farklı alanları çalışmaya başlar ve zihinsel sağlık iyileşme gösterir. Yani demansa karşı güçlü bir kalkan görevini yapar.

Aslında tüm bu saydığımız faydaların ortak bir sonucu kaliteli yaşamaktır. Sevdiklerimizle beraber, sevdiklerimizin seslerini duyarak, onlarla iletişimimizde herhangi bir kesinti olmadan yaşamak hepimizin hayatına anlam katıyor. Cihazlarımız bu iletişimizi daha da güçlendiriyor, hayatımızı daha konforlu yaşamamızı sağlıyor. Sevdikleriniz için ama en önemlisi kendiniz için işitme cihazınızı sürekli kullanmanızı tavsiye ediyoruz.


Sürekli işitme cihazı kullanımı = işitme cihazına kolay alışma

= işitme cihazından en yüksek verim alma

= Demansa (unutkanlığa) karşı güçlü bir kalkan

= Sevdiklerimizle kaliteli iletişim

 

Odyolog Cennet İnce

Kaynakça

1-MarkeTrak VIII: The Impact of the Hearing Healthcare Professional on Hearing Aid User Success Sergei Kochkin 2010

Diğer Blog Yazıları