12.08.2020

İşitme Kaybına Sebebiyet Veren Etkenler

İşitme Kaybına Sebebiyet Veren Etkenler
  1. Yetişkinlerde İşitme Kaybına Sebebiyet Veren Etkenler 
  2. Çocuklarda İşitme Kaybına Sebebiyet Veren Etkenler
  1. Yetişkinlerde İşitme Kaybına Sebebiyet Veren Etkenler
    1. Yaşla Beraber Gelişen İşitme Kayıpları

      Yaşımız ilerledikçe diğer organlarımız gibi nasıl saçlarımız ağrıyor,gözlerimiz görme yetisini yavaş yavaş kaybediyor,çabuk yoruluyor,ayaklarımız tutmuyor,reflekslerimiz zayıflıyorsa aynı şekilde işitmemizde yavaş yavaş azalıyor. Çevremizde olup biten detayları kaçırmaya başlıyoruz. Sohbetlerimiz esnasında karşımızdaki kişilerin cümlelerini tekrar ettiriyor hatta daha kötüsü yanlış anlayıp yanlış anlaşılıyoruz. Bu durum ciddi psikolojik sorunları da beraberinde getriyor. Bazen çevremizdekiler cümlelerini tekrar etmelerini istediğimizde “tamam yahu boşver” diyerek sohbeti bitiriyorlar. Bu durum bizi çok üzüyor ve içten içe yıpratıyor. Böyle olduğunda yavaş yavaş sohbetlerden,aktivitelerden uzak kalıyor ve içimize kapanıyoruz. Yani hayattan yavaş yavaş kopuyoruz. Bu durumun devam etmesiyle hayatımızda unutkanlık (demans),konuşma bozuklukları ve denge kaybı beliriyor.Yüksek frekanslar dediğimiz tiz sesler  yaşımız ilerledikçe düşmeye başlıyor ve genelde bu duruma bağlı tinnitus dediğimiz çınlama,uğultu ve kombine sesler duymaya başlıyoruz. Bu da ruh halimizi çok fazla etkiliyor ve bizi yoruyor. Normal konuşma ortamında insanların cümlelerini tekrar etmelerini istiyorsak,sohbetleri takip etmekte zorlanmaya başladıysak,televizyonun sesini açmaya başladıysak ,kalabalık ve gürültülü ortamlarda iletişim kurmakta güçlük çekiyorsak ve çınlamalarımız arttıysa hiç zaman kaybetmeden işitme merkezlerine gidip işitme testlerimizi yaptırmalıyız. Test sonuçları doğrultusunda ise çözüme odaklanmalıyız.
       
    2. Aşırı Gürültüye Maruz Kalma

      Gürültü rahatsız edici seslere denir ve işitmemizi olumlu yönde etkilemez. Yüksek sese maruz kalma sonucunda oluşan işitme kaybına gürültüye bağlı işitme kaybı denir. Genelde meslek hastalığı olarakta adlandırabiliriz. Kalıcı veya geçici gerçekleşebilir. Yüksek riskli  meslek gruplarından olan madencilik,demircilik inşaatçılık gibi meslekleri de örnek olarak gösterebilirz. Yüksek ses ile müzik dinlemekte işitme kaybına sebep olan etkenlerdendir. Ani patlamaya maruz kalındığında da çınlama ile birlikte işitme kaybına uğramış oluruz. Atıcılar,avcılar koruma kulaklığı takmadan silah atışı yaptıklarında kulaklarına zarar vermektedirler. 
       
    3. Orta Kulak Problemleri
       
      1. Orta Kulak İltihapı
        Yetişkinlerde nadir de olsa orta kulak iltihabı gözlenmektedir. Orta kulak iltihabı çoğunlukla uzun süreli soğuk algınlıklarında oluşabilir.
         
      2. Kulak Zarı Delinmesi
        Kulak zarımız dış kulağımızla orta kulağımızı ayıran ince bir dokudur. Kulağa darbe gelmesi veya ani basınç değişiklikleri kulak zarının delinmesine sebebiyet verir. Genelde kulak burun boğaz uzmanları pamuklu çubuk kullanımını önermezler. Bazı kişiler farklı cisimler (tığ,tel toka vb.) kullanarak kulaklarını kaşımak isterler fakat bunu yaparak farkında olmadan kulak zarına zarar verirler. Kulağa sokulan sert cisimlerin dışında kulağa dökülen ve kulağa zarar veren sıvı maddeler de kulak zarının delinmesine sebep olur. 
         
      3. Orta Kulaktaki Kemikçiklerde Kireçlenme
        Orta kulaktaki yapıların sertleşmesi işitme kaybına sebep olan etkenlerdendir. Kulak kireçlenmesinin en çok rastlanan türü de otosklerozdur. Çoğunlukla genetik olarakta bilinir.
         
    4. Tümör ve Diğer Lezyonlara Bağlı Etkenler
       
    5. Damar ve Kan Akışı Problemlerine Bağlı Etkenler
       
    6. Genetik
       
  2. Çocuklarda İşitme Kaybına Sebebiyet Veren Etkenler

Çocuklarda işitme kaybına sebebiyet veren etkenleri doğum öncesi ve doğum sonrası olarak ele alabiliriz. 
Doğum öncesi işitme kaybına sebep olan etkenler dediğimizde ; anne karnında oluşabilecek problemler akla gelir. Anne karnında tam gelişemeyen bebeklerde işitme kaybı gözlenmektedir. Ayrıca annenin bebeğe zarar verici ilaç vb maddeleri kullanması,anne baba arasındaki kan uyuşmazlığı,genetik faktörler de işitme kaybına sebep olan etkenlerdendir. 
Doğum sırasında bebeğin kafa tasına basınç uygulanması,kafa travması ve erken doğum (premature) da işitme kaybına sebep olan etkenlerdendir. 
Doğum sonrası oluşan ateşli hastalıklar(kabakulak,kızamık vb.) işitme kaybına sebep olmaktadır.
Çocuklarda ilkokul öncesi %90 oranında orta kulak iltihabı gözlenmektedir. Bu dönemde kulak burun boğaz uzmanları tarafından yapılan doğru tedavi ya da cerrahi uygulama bozulan işitme fonksiyonunu iyileştirebilmektedir. 
Ülkemizde yeni doğan taramaları yaygın ve zorunlu hale getirilmiştir. Bu taramalar sayesinde erken teşhis çocuğun konuşma ve duyma yetisinde çok önemli rol oynamaktadır. İşitme cihazı koklear implant vb önlemler ile çocukların duyma konuşma ve zeka yeteneği tekrar sağlanmış olur. 


  Odyometrist Melek YAPAR

Diğer Blog Yazıları